Gletjsers zijn koud - Reisverslag uit Calgary, Canada van Famke en Tom Hoffmann - WaarBenJij.nu Gletjsers zijn koud - Reisverslag uit Calgary, Canada van Famke en Tom Hoffmann - WaarBenJij.nu

Gletjsers zijn koud

Door: RH

Blijf op de hoogte en volg Famke en Tom

21 Juli 2011 | Canada, Calgary

Maandag hebben wij eigenlijk voor het eerst deze vakantie kennis gemaakt met het massatoerisme in Canada. Rond 10.00 uur 's ochtends vertrokken we zuidwaarts richting Lake Louise via de Icefield Parkway. Drie uur lang heb je zicht op watervallen, sneeuw en gletsjers. Bij 2 watervallen zijn we gestopt, allereerst de Athabasca Falls, precies de plek waar we ook de rivier zijn ingegaan voor het raften. Leuk om dat nu nog een keer terug te zien zonder de spanning. Vervolgens hebben we de Sunwapta Falls bewonderd, ondanks de vele watervallen die we al gezien hebben, verveelt het nog steeds niet. Het wordt pas echt druk bij de Athabasca Gletsjer, een gigantische gletsjer waar je helemaal naar toe kunt lopen. Je kan via een pad naar boven lopen, onderweg maken bordjes met jaartallen zichtbaar wat het veranderende klimaat en de opwarming van de aarde doet met de gletsjer. Het blijkt dat al vanaf 1844 deze gletsjer zich aan het terugtrekken is, de opwarming van de aarde speelt dus al wat langer dan dat wij onze energie aan het verspillen zijn. Overigens merkten wij weinig van die opwarming, het was er verrekte koud op die gletsjer in m'n korte broek, waar we ruim 2 km hoog waren. Tom voelde dat niet, die was vooral bezig om overal stenen op elkaar te stapelen om zo zijn merktekens achter te laten. De rest van de route regende het z'n best, dus hebben we de andere stops gelaten voor wat ze zijn. Het eindpunt van de route was Lake Louise, een rustig bijna blauw meer, dat er in de zon waarschijnlijk prachtig uitziet, maar nu toch een beetje troosteloos er uit zag met al die grijze wolken, net als al die toeristen die kletsnat waren geworden als gevolg van een enorme onweersbui. Enige voordeel van al die regenbuien is dat je prachtige regenbogen ziet over de bergen, benieuwd of ze op de foto ook zo indrukwekkend blijven. Na ons flitsbezoek aan Lake Louise zijn we snel gaan eten, we hadden namelijk honger gekregen, vooral Famke. Toen zij haar eten kreeg (Fettucini Alfredo) was heer eerste reactie dat het veel te weinig was. De buitenlucht doet haar goed dus. De volgende ochtend zijn we naar Lake Moraine gereden, op 10 km van Lake Louise, minder bekend, maar volgens ons veel mooier, daar scheen de zon ook. Voordat we de Rocky Mountains voor een paar dagen gaan verlaten zijn we nog naar het mondaine stadje Banff gegaan en hebben daar wat leuke shirts voor de kids gekocht. Ook was er voor het eerst sinds Kamloops weer een Starbucks voor Tom en mij. Het laatste stukje richting Calgary hebben we nog een mannelijke Elk gespot, eentje met een gewei dus, volgens Tom was het de eerste keer dat hij een levend beest zag met zo'n ding, hij was dus ook als eerste de auto uit om dit beest te bezichtigen (en zij die vaker met Tom reizen weten dat hij normaal gesproken altijd het laatste uit de auto is).

• 21 Juli 2011 - 07:26

Beppe,:

Lieve kinderen,

Zelfs op mijn kleine laptopje kan ik zien hoe inmens groot het daar in Canada is. In één woord GEWELDIG.
    Weten jullie waardoor gletsjerijs altijd zo blauw schijnt? Dat komt doordat de hoop sneeuw op 't laatst zo zwaar is dat alle lucht en daarmee de O2 (zuurstof) er uit wordt geperst.
    En een regenboog komt tevoorschijn als de zon door regendruppels heen schijnt.Breking van het licht. Dus de regenboog kan alleen ontstaan bij regen en zonneschijn tegelijk. In de Bijbel staat de regenboog voor "hoop". En legendes beweren dat op het einde van de regenboog een pot goud staat. Waarom lees je nou nooit in de krant dat iemand die pot goud gevonden heeft? Zou die iemand er stiekem mee vandoor zijn? En ik maar blijven zoeken.

Hier in Harkema hebben ze zonder dat iemand (zal wel diegene zijn van de pot goud) het mij verteld had het oude clubhuis-Tessa's kleuterschool- -muziekschool-later aula afgebroken. En Harkema meegaand in de vaart der volkeren krijgt daar nu een splinternieuwe moderne flitsende aula. Je zou bijna haast krijgen om daar gebruik van te mogen maken.
    Niet wetende dat, sta ik in de kamer en merk vanuit een ooghoek dat er iets enorms naar mij staat te zwaaien. Ik kijk op en zie de arm van zo 'n kraan die meestal aan hoge flats bouwt. Ik er heen om te kijken wat er gebeurd. Heit nog van: dat hoort niet. Vrouwen zijn daar niet, gaan daar niet heen. In zover had hij gelijk, ik was de enige vrouw die daar kwam kijken. Ik kom daar en word dan met het hele gebeuren geconfronteerd. De grote kraan die met een bijpassende trechter uit een betonmixerauto steeds cement haalt om dit in de fondering te gieten. Nu ja dit soort bezigheden mag ik wel graag zien. Staat daar ook Fokke Ophuis, de laatste jaren onze razende dorpsfoto reporter. Tessa moet hem nog kennen. In de Braek was het onze verste buurjongen. Fokke ,enige ijdelheid is hem niet vreemd, lange witte manen, wel mist hij voor enige tanden (kleine disonnant), ziet en kent mij en roept tegen mij (natuurlijk zodat de anderen het ook horen) : "Saakje je moet even op nijn website kijken" "www.fokkeophuis.nl " Ik: "Ja, ik weet hoe je heet" Ja, zegt Fokke: "Geen keuke". Zijn vader had als bijnaam 'keuke". Ik: Nu we het er toch over hebben, wat betekend eigenlijk keuke? Fokke: Mijn vader heeft nog nooit biljard gespeeld en had ook geen keu. Hij had wel 13 kinderen en een klein keuke. Ik: "Nooit geweten".

Zover vandaag ,liefs van Beppe.

• 21 Juli 2011 - 18:56

Opa Oma Hoffmann Ger:

Hoi Canada :
    Jongen jongen wat hebben jullie toch een geweldige holiday, je valt van de ene verbazing in de andere.
    Inderdaad het wild river raften = niet voor watjes byzonder cool .
    Gletsjers en watervallen heb je niet in ons kikkerland maar wel regenbogen in overvloed.
    19 juli was oma jarig maar onze nazaten waren in het buitenland de een in Frankrijk de ander in Canada.
    Maar we hebben het toch een beetje gevierd en wel in Nijmegen bij 4 daagse die heel mooi was.We kijken iedere dag naar de tour die heel spannend is en met prachrige beelden van Frankrijk .zoals de beelden binnen komen is vakwerk van de nos en franse tv genieten volop.
    Alleen de hollanders vallen tegen we missen Kruiswijk onze Nuenense talent of vorig jaar Piet Rooyakkers.
    Ik hoop dat Andy zegeviert maar dat zien we zondag wel als ze Parijs binnen komen.
    Veel plezier en de groetjes uit Gerwen .
    Oma en Opa.